2013. március 29., péntek

Non plus ultra

Non plus ultra magyarul annyit tesz: nincs több, ne tovább. Ilyen vonatkozásban értelmezhetjük úgy is, hogy az ízek netovábbja. Nem egy szerény név, de a süteményt megkóstolva azt gondolom még senki nem érzett felháborodást, amiatt, hogy túlzott volna ez a megnevezés. A habcsók roppanós-lágyságát, és a linzer klasszikus ízét ötvözi ez az édesség. Nagyon fáradtságos elkészíteni, mert sok idő, de abszolút megéri. Édesanyám csak úgy hívja: a lutri süti. A habja ugyanis nagyon sok mindentől függ. Ha nem is sikerül tökéletesre, az íze akkor is fenséges lesz, még ha a hab ragacsos, vagy egy kicsit fonnyadt is. 


Mákos guba egyszerűen

Szerencsére már nem esik a hó, helyette kaptuk az esőt. Mindenesetre én már ezt is javulásnak tudom be. Nagypéntek lévén ma igyekeztünk könnyebb ételeket enni, ezért egy lightos zöldbab leves után ez volt a második fogás. Ez az az édesség, ami desszertnek is tökéletes. Ezt is különféleképpen el lehet készíteni, például sütőben megpirítani az egész rakást, vagy hozzáadni reszelt almát. Ez a legegyszerűbb változat:


2013. március 28., csütörtök

Csirkés brokkolis penne

Néhányszor már elbúcsúztattam a telet, de úgy tűnik magyarosan távozik. (Aki nem ismeri az ide vonatkozó mondást: az angolok búcsúzás nélkül távoznak, a magyarok távozás nélkül búcsúzkodnak.) Mikor belegondoltam, hogy havas Húsvétunk lesz, elszörnyedtem. Mondjuk a hidegben jobban esik a sonka és tojás, de akkor is, ez ijesztő. Bizarr volt látni az általános iskolák udvarain a hónyulakat. 
Ezen az estén valami könnyűt akartam csinálni - már csak a böjt miatt is - ezért erre a finom nagyon jól variálható tésztára esett a választásom. Eredetileg rakott pennét akartam csinálni, ugyanezekből a hozzávalókból, de meggondoltam magam. :) Ebből is látszik, hogy nem csak a hozzávalókon, hanem az elkészítés módján is lehet változtatni.


2013. március 23., szombat

Almás palacsinta

Ha csak az ételfotót látnám, meg nem mondanám, hogy tavasz van. Tipikus őszi hozzávalókból, egy kellemes nem túl édes étel. Ezzel számomra a palacsinta egy új arcát mutatta be. A receptet egyébként az egyik Nők Lapja konyhában találtam, diétás receptként. Kicsit máshogy készítettem el, mint ahogy oda le van írva. Az édesség nagyszerűségét dicséri az is, hogy egy pillanat alatt elfogyott.


Sport szelet

Nem tudom, hogy nálatok mi a helyzet, de itt Debrecenben tegnap zuhogott a hó, süvített a szél és csontig hatoló hideg volt. Jó, most már jobb az idő, de még mindig be vannak fagyva a pocsolyák, és nagyon fúj a szél. Mikor a meteorológusok mondták, hogy jön a hideg front, és hó is várható, hitetlenkedtem, hiszen könyörgöm március közepe van. Ennek ellenére most úgy tűnik visszajött még búcsúzni a tél. Ilyen hideg időben egy jó krémes csokis édességre vágytam, ami könnyen elkészíthető. Ugyan annyira nem sport szelet jellegű, de azért csokis és krémes...

 

2013. március 16., szombat

Raffaello golyó

Ez az egyik kedvenc desszertem. A puha krémszerű massza a roppanós mandula és a kókuszreszelék tökéletesen kiegészítik egymást. Ahányszor kínáltam valakit ezzel a sütivel, annyiszor dicsérték meg, és kérték el a receptjét. Hát igen, mondjuk nem az igazi raffaello, de nagyon nagyon közel jár hozzá. Ezzel zárom a bevezető szövegemet: Raffaello, többet mond minden szónál. :) Jó étvágyat.


2013. március 9., szombat

Csokis pavlova

A pavlova egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta a nevét, mert a táncos szoknyája pont olyan könnyed volt mint ez az édesség. Nagyon sok helyen láttam már ezt a receptet, és úgy gondoltam, miért ne készíthetném el? Megcsináltam. Feladat végrehajtva. Ez a recept sok utasítás alapján egy furcsa egyveleg lett. Amit kapnom kellett volna: roppanós külsejű lágy belsejű édesség. Amit kaptam: lapos, tapintásra ragadó és lágy torta. Az ízével nem volt hiba, ilyennek képzeltem, finom volt, ám az állagán mindenesetre javítani kell. Vrábel Krisztina égre földre esküdött - némi túlzással - hogy a tojásfehérjéhez nem kell adni se keményítőt, se ecetet, mert így is fantasztikusan fel fog verődni a tojás. Felverődni felverődött, azzal nem volt hiba, viszont sütés után összeesett, valószínűleg ezen segített volna a keményítő. Ahogy elkészítettem:



2013. március 8., péntek

Amerikai palacsinta

Sok receptet láttam már, amibe kell joghurt, tejszín sütőpor és egyéb hókuszpókusz. Valószínűleg sokan ezért is nem vágtak bele eddig az elkészítésébe, mert hogy olyan macerás. Igazából az amerikai palacsintát egyszerűbb elkészíteni mint gondolnánk, csak annyiban különbözik a mi magyar palacsintáktól, hogy fel kell verni a tojásfehérjét hozzá. A legfinomabb vitathatatlanul juharsziruppal, de mivel az nagyon drága szinte bármivel lehet ízesíteni, fahéjjal, csoki öntettel, karamell szósszal, vagy lekvárral, dióval. A lehetőségek száma végtelen. Azért szeretem ezt az ételt, mert hihetetlenül finom és lágy. Mintha tele lenne tejszínnel. Szerintem érdemes kipróbálni.


2013. március 6., szerda

Egy elfeledett klasszikus reggelire

A zabkása! Rendkívül finom, gyorsan készen van és nagyon egészséges. Klasszikusnak klasszikus, és sajnos elfeledettnek is elfeledett, mert a tejbegríz és tejberizs nagyon elnyomta szegénykét, pedig a zab számos jó tulajdonsággal bír: tele van B1, B2, B6 illetve E vitaminnal, káliummal, kalciummal és vassal. Jót tesz a hajnak és a bőrnek, nyugtatja az idegrendszert, megszünteti a székrekedést, illetve csökkenti a vér koleszterin szintjét. (Ha érdekel a téma itt bővebben olvashatsz róla.) Hát kérdem én... ha valami ilyen hasznos, ilyen egyszerűen elkészíthető és ilyen finom, akkor miért van háttérbe szorítva?


2013. március 5., kedd

Tél búcsúztató forró csoki

Mire észbe kaptam a hó felolvadt, a latyak megszűnt, tombol az influenza, és hét ágra süt a nap. Hiába, itt a tavasz. Nem szeretném azonban csak így elengedni a jó öreget, úgyhogy csináltam ma egy léleküdítő télbúcsúztató forró fehér csokit. Az eredeti receptet egy kicsit felturbóztam, de így sem tartott volna tovább az egész tíz percnél, ha nem csörög közben a telefon, vagy ha nem kell leszaladnom az utcára egy percre. Persze a tejet nem hagyhattam ott, és mire visszaértem kihűlt rendesen, így kétszer is forralva lett, de finom lett az eredmény, bár a fehér csoki nem kifejezetten a kedvencem a túlzott édessége miatt.



2013. március 4., hétfő

Sütőben sült harmonika-krumpli

Szeretem a sült krumplit. Kívül ropogós, belül omlós. Az egyetlen baja, a rengeteg olaj, amiben sül, és amit magába szív. Már egy ideje itthon sütőben sütjük a krumplit fűszerekkel, ma azonban találtam egy látványos receptet az interneten, amit rögtön ki is próbáltam. Nem volt rossz, bár én fűszeresebben szeretem a burgonyát. 


Fahéjas kuglóf mazsolával

A kuglóf a régi polgári konyha egyik alapvető édessége volt. A régiek általában kelt tésztából készítették ezeket a süteményeket, de vannak olyan receptek is, ami fél óra alatt összeállíthatók. Ez a recept a jó öreg Dolce Vita Blogról való. Én már az első olvasásra beleszerettem, mert nagyon szeretem a mazsolát és a fahéjat is. A recept egyetlen baja, hogy rengeteg idő míg keleszted, de az eredmény nagyon jó lesz. Reggelire vajjal és lekvárral egyszerűen tökéletes! 



2013. március 3., vasárnap

Márványsajtos sertésszelet körtével

Már régóta szemezgettem ezzel a recepttel, amit az egyik Nők Lapja Konyhában láttam, de csak most volt alkalmam arra, hogy kipróbáljam. Nem bántam meg, igazán különleges étel lett az eredmény. A márványsajt és a körte nagyon passzol egymással. Én mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a finomságot.




2013. március 2., szombat

Mandulapuding

Megjött a tavasz. Végre. Próbáltam valami tavaszi finomságot előkotorni, ezt a süteményt választottam. Nagyon egyszerű elkészíteni, mivel gyakorlatilag 5-10 perc a tényleges munka vele. Az eredmény finom és mandulás. Szerintem abszolút megéri kipróbálni. :)