2015. július 24., péntek

Camembert fagylalt zsályachipssel, mézes fehérboros körteraguval

Hátja. Ez egy sós fagylalt, enyhén édeskés ízzel, mellé egy adag zsályás, fehérboros körteragu. A fagylalt krémességét a vékonyra nyújtott skót vajas keksz omlós ropogóssága ellensúlyozza, az egészet pedig megkoronázza az a kis cuki zsályakalap, ami dekorációnak tűnhet, de nagyon izgalmas ízű kellék! És persze a szerecsendió, és a fehérbors is nagyot dobnak a krémes fagyi ízén. Különleges fagylalt, elsősorban a kísérletező kedvűeknek ajánlom. Mindenképpen érdemes folyamatosan kóstolgatni készítés közben, hogy a megfelelő és leginkább szánk ízének megfelelő ízt kapjuk. Mivel tényleg nem egy megszokott ízvilág ez a fagyi szerintem érdemes először fél vagy negyed adagban kipróbálni, bár szerintem isteni finom a végeredmény.


Hozzávalók

A fagylalthoz (10-12 gombóchoz)
- 4 tojás
- 2 evőkanál méz (vagy több)
- 1 evőkanálnyi vaníliás cukor
- csipet só
- reszelt szerecsendió
- frissen őrölt fehér bors (vagy fekete, de akkor pettyes lesz)
- 5 dl folyadék (nálam 2 dl tejszín, 3 dl tej, de lehet más arányban is, ettől függ, mennyire lesz majd a végeredmény krémes. Mivel a sajt is krémes lesz, ezért szerintem nem érdemes több tejszínt használni)
- kb. 30 dkg camembert (2x125 g tihanyi, 1x80 g nememlékszemmilyen :D)
- 5-6 nagyobb levél zsálya

A körteraguhoz (2 főre)
- 1 nagy kemény körte
- méz tetszés szerint (nekem kb. 1 kiskanál)
- citromlé (1 kiskanálnyi)
- édes fehérbor (1-2 löttyintésnyi)
- 4-5 levél zsálya
- őrölt fehérbors

A zsályachipshez
- személyenként 1-2 levél zsálya
- 1 kiskanál vaj

A kekszhez


Elkészítés


  1. A tej és tejszín keverékébe beáztattam az összetépkedett zsályát néhány órára. 
  2. A camembertet meghámozzuk, vagyis a külső héját amilyen vékonyan csak lehet levágjuk. (A héját félre tettem és egy rakott gnocchi receptben felhasználtam, kicsi tejszín és fűszerek társaságában.)
  3. A tejet (és tejszínt) kis lángon felmelegítettem. Ezalatt a tojások sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig kevertem. Ha a tejszín felmelegedett hozzáadjuk a mézet, majd a folyadékot átszűrjük (a zsálya miatt ugye) bele a tojásos edénybe, miközben folyton kevergetjük. A folyadék mehet vissza a tűzre és kis lángon addig melegítjük, míg el nem kezd sűrűsödni. Fűszerezzük egy nagy csipet sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Beletesszük a sajt-belet és folyamatos kevergetés közben elolvasztjuk benne, ekkor már le lehet venni a tűzről. A krémet kihűtjük, ha kell igazítunk a fűszerezésén, majd fagyigépben elkészítjük. (Vagy mehet a fagyasztóba, de óránként át kell keverni botmixerrel.)
  4. A fagyit viszonylag hamar elő lehet készíteni, de a körtét csak akkor érdemes, amikor már csak 1-2 óra van a tálalásig, ugyanis hajlamos a szottyadásra, nem tudom, hogy a bor, vagy a meleg miatt-e. A zsályachipshez való vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd a zsályákat megsütjük rajta, oldalanként 1-1 percig, majd papírtörlőn leitatjuk. A visszamaradt vajra rádobjuk a kimagozott, hámozott kockákra vágott körtét. Hozzáöntünk 1-2 löttyentésnyi bort, egy kevés mézet és citromlevet, majd ezt is ízesítjük fehér borssal és apróra vágott zsályával. Akkor jó, ha még egy kicsit roppanós az állaga, de már átmelegedett és kicsit átpárolódott.
  5. A keksz: a fent belinkelt recept alapján meggyúrjuk a tésztát, majd vékonyra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszaggatjuk. 160°-os sütőben addig sütjük, míg az oldala egy leheletnyit el nem kezd pirulni, de akkor elegáns, ha még fehér marad a tészta.
  6. A tálalás: a kistálka közepére halmozzuk a körtét, rá egy gombóc fagyi, mellé a keksz és a tetejére a zsályachips. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése