2015. július 24., péntek

Top 10+1 hűsítő leves a kánikulára

A nagy forróságban megváltás tud lenni egy hideg, jeges leves, akár zöldség akár pedig gyümölcs alapú. Ráadásul az ilyenek általában kalóriabarátok is, (pontosabban alakbarát, kalóriaellenség - de értik mit akarok mondani) hiszen a zöldségen/gyümölcsön kívül legfeljebb egy kevés joghurtot vagy más tejterméket tartalmaznak, sokszor még azt sem. De ez távolról sem jelenti azt, hogy unalmasak, urambocsá ízetlenek lennének. Ezek az én kedvenceim, amiket rendszeresen készítek (néha apróbb változtatásokkal), és amiket szeretettel ajánlok a nyári leves-repertoárba. Mindet érdemes kipróbálni, de persze azért ezeknél a leveseknél a szezonalitás nem utolsó szempont.



Elsőként jöjjenek a zöldség alapú levesek.
... mint például ez a csinos tejszínes spárgakrémleves, amit a zöldborsó tesz édeskéssé. Eredetileg melegen fogyasztottam, de aztán a maradékot hidegen, ez volt az ízorgia csúcsa. Bár a spárgaszezonnak vége már, remélem jövőre elkészítik ezt a finomságot!


... a második játékos egész nyáron készíthető, készül is rendszeresen, de nem csak nálam, hanem Spanyolország egész tetején. És persze a gasztrosznobok turmixaiban. Nem más mint a Gaspacho. Nem teljesen autentikus a recept, de hűsít és baromi egészséges!


... harmadikként álljon itt egy újabb zöld-ség, egy krémes, lágy avokádó krémleves, amit szintén a zöldborsó egészít ki, de nem elhanyagolható a tetejére halmozott pisztácia és tökmagos kruton ízfokozó szerepe. Ha valakinek maradt otthon avokádókréme, mindenképp ebben a levesben használja el!


... egy ragyogó piros színfolt a sültpaprika és sültparadicsom felhasználásával készült édeskés leves, amit pár kocka fűszeres feta kocka és egy kevés bazsalikomos olívaolaj tesz izgalmassá. Édeskés, tartalmas leves, a koncentrált ízek kedvelőinek.


... ne maradjon ki a fogyókúrázók bestsellerje sem, a tzatziki, pontosabban az a leves, amit ez a saláta inspirált. A kapor és az uborka rendkívül hűsítő együtt ez a leves pedig diétázóknak legyen alaprecept!


Most pedig következzenek a gyümölcslevesek, hiszen legtöbben ha hideg levest emlegetnek, akkor ezekre asszociálunk. Nem is baj az! ;)

... a hideg édes levesek sorát szintén egy olyan gyümölccsel nyitom, aminek a szezonja már lejárt, viszont annyira isteni finom így, hogy jövő nyárelején feltétlen ki kell, hogy próbálják! A fehércsokis öntetet a tetejére el lehet hagyni, de nem érdemes. Íme az eperleves fehér csokis öntettel.


... a második gyümölcslevesem talán kevésbé vagány, de nagyon krémes és finom. A tejszínhab kötelező kelléke, szerintem ugyanis a gyümölcsök közül a málnával passzol leginkább. Egyszerű málnaleves, villámgyorsan, és talán mondanom sem kell: főzés nélkül.


... nem hiányozhat a sztenderd vegyes gyümölcsleves leves sem, ami azért a kedvencem, mert bármit bele lehet pakolni, amit csak éppen találunk. Meggyel és szilvával az igazi, pláne, ha Nagymamám készíti és ver hozzá olyan tejszínhabot, aminek semmihez sem fogható íze van. Komolyan, nem tudom milyen tejszínből készíti, de isteni finom!


... egy egyszerű gyömbéres görögdinnyelevessel zárom a nagy rózsaszín felvonulást, ami akár szörpnek is beillene. Rendkívül frissítő, édes (cukor nélkül) és a gyömbértől pikáns ízű frissítő.


... az ősz közeledtével pedig jön az almaszezon is, amire két remek receptem is van, egyik jobb, mint a másik. Az első egy cukros változat, amolyan klasszikus fahéjas almaleves. Pirított dióval a tetején igen tetszetős és nagyon finom leves.


... egy cukormentes verzió a másik, ami úgy veszett édes, hogy nem tartalmaz sem mézet sem édesítőszereket. Nagyon finom, fűszeres: fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal és citromhéjjal. Nagyon tudom ajánlani minden diétázónak, mert lényegében almából, vízből és fűszerekből áll, de mintha édes kompótot kanalazgatna az ember. Ez a fűszeres almaleves.



Remélem tudtam segíteni azoknak, akiknek nyáron a főzést a turmixgép és a hűtő jelenti. A levesek mindegyikét kipróbáltam, mindet imádtam, így jó szívvel tudom bárkinek ajánlani a kipróbálásukat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése